Nieuw boek van Jan Spendel over plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten in de maak

Dag beste lezer.

Mijn nieuwste boek komt er binnenkort aan onder de titel: Zin en onzin over de plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten. De uitgever is Boekscout uit Soest.

De plaatsen Voorburg, Veur en Voorschoten zijn jarenlang met elkaar verbonden door het woord voor. Veur is de ontronde uitspraak van het woord 'voor'. De oude spelling van voor/veur is fore en is terug te zien in de oude goederenlijst van de Sint Maartenskerk van Utrecht tussen 885 en 896. Op de lijst staan de plaatsen Fore (Veur), Foreburg (Voorburg) en Forschate (Voorschoten) na elkaar.

Je krijgt in mijn boek een overzicht van de door de jaren heen gegeven verklaringen voor de plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten. Het zijn beweringen die wat betreft onderbouwing wisselend van kwaliteit zijn. Natuurlijk kunnen ze niet allemaal waar zijn. Wel kies ik voor de meest aannemelijke verklaringen voor de dorpsnamen. Dat is natuurlijk arbitrair. Maar wie het beter weet, nodig ik van harte uit om met goede, onderbouwde verklaringen en bewijzen te komen.

Vanwege de volledigheid en transparantie heb ik alle aangetroffen verklaringen in mijn boek opgenomen, zowel zinnige als onzinnige. Een bepaalde verklaring weglaten zou onverstandig zijn, want die zou in de toekomst opeens juist kunnen zijn.

De beoordeling van het boek geschreven door Samira van uitgeverij Boekscout

Dat de plaatsen Voorburg, Veur en Voorschoten dicht bij elkaar liggen, kan geen toeval zijn. Maar wat is het verband nou precies? De soortgelijke plaatsnamen hebben jouw nieuwsgierigheid gewekt, en door jouw enthousiasme en leergierigheid weet je dat over te brengen op de lezer, en neem je ons mee op onderzoek uit. Het resultaat is een breed en diepgaand onderzoek, dat zich niet beperkt tot de betekenis en oorsprong van de plaatsnamen, maar tegelijkertijd tijdsbeelden treffend portretteert. Zo zorg je ervoor dat je je lezer op elke pagina wel weer wat nieuws leert, of beter kan begrijpen waarom we bepaalde zaken bij een bepaald woord benoemen. Je schrijft beknopt en toegankelijk, wat heel goed werkt in jouw boek: je houdt moeiteloos de aandacht vast van de lezer, zelfs al zou hij of zij nog nooit van deze plaatsen gehoord hebben. Zo heb je op prettige en boeiende wijze onderzoeksjournalistiek verwerkt in een boek, en tevens deze bijzondere plaatsen weer even extra op de kaart gezet.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Nieuw boek van Jan Spendel over plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten in de maak

Nieuw boek over plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten in de maak

Nieuw boek van Jan Spendel over plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten in de maak